Spaghetti z fasolką szparagową, porem i marchewką


Uwielbiam proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu obiady! A dania makaronowe wpisują się idealnie w te założenia. Dziś przedstawiam Wam dość nietypowe połączenie, które zdecydowanie warto przetestować w domu! Pyszne spaghetti z sezonową fasolką szparagową. Do tego odpowiednie przyprawy i mamy niebo na talerzu 🙂

Składniki (2 porcje):

  • żółta fasolka szparagowa (około 150g),
  • makaron typu spaghetti, 80g,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli.

Co robimy?

Odkrawam końce fasolki i kroję ją w mniejsze kawałki. W dużym garnku gotuję wodę na makaron. Makaron gotuję al dente, do tego samego garnka dodaję fasolkę i gotuję ją razem z makaronem – wystarczy 8-10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewam masło i podsmażam pokrojonego w talarki pora. Po chwili dodaję pokrojone ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Całość podlewam oliwą z oliwek. Dodaję przyprawy, czyli szczyptę soli i pieprzu oraz około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i pół łyżeczki płatków chilli. Całość mieszam. Fasolkę wraz z makaronem odcedzam, przelewam zimną wodą i dodaję na patelnię. Całość mieszam i jeśli jest taka konieczność, jeszcze trochę doprawiam. Gotowe! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *