Sezon na bób trwa, hip hip hura! 🙂 Ja uwielbiam bób, stąd też moja radość 🙂 Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na to letnie warzywko, zapraszam! Bób na maśle z parmezanem to naprawdę pyszne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu danie. Spróbujcie, warto!
*młody bób nie wymaga obierania, można go jeść ze skórką
Bób na maśle z parmezanem to tylko kilka składników:
- bób, około 200g,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- starty parmezan, około 15g,
- szczypta soli.
Bób gotuję w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni masło. Ugotowany bób odsączam z wody i wrzucam na patelnię. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie krótko podsmażam, przez około 5 minut. Podaję ze świeżo startym parmezanem. Pychotka! 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂