Bób na maśle z parmezanem


Sezon na bób trwa, hip hip hura! 🙂 Ja uwielbiam bób, stąd też moja radość 🙂 Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na to letnie warzywko, zapraszam!

Bób duszony na masełku klarowanym z dodatkiem czosnku, posypany parmezanem 🙂 To jedno z moich ulubionych letnich dań 🙂

*młody bób nie wymaga obierania, można go jeść ze skórką

Składniki (1 porcja):

  • bób, około 200g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • starty parmezan, około 15g,
  • szczypta soli.

Bób gotuję w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni masło. Ugotowany bób odsączam z wody i wrzucam na patelnię. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie krótko podsmażam, przez około 5 minut. Podaję ze świeżo startym parmezanem. Pychotka! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *