Bób na maśle z parmezanem

danie z bobem

Sezon na bób trwa, hip hip hura! 🙂 Ja uwielbiam bób, stąd też moja radość 🙂 Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na to letnie warzywko, zapraszam! Bób na maśle z parmezanem to naprawdę pyszne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu danie. Spróbujcie, warto!

*młody bób nie wymaga obierania, można go jeść ze skórką

Bób na maśle z parmezanem to tylko kilka składników:

  • bób, około 200g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • starty parmezan, około 15g,
  • szczypta soli.

Bób gotuję w osolonym wrzątku przez około 10 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni masło. Ugotowany bób odsączam z wody i wrzucam na patelnię. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie krótko podsmażam, przez około 5 minut. Podaję ze świeżo startym parmezanem. Pychotka! 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *