Krem broku艂owo-porowy


Klasyczny krem broku艂owy jest pyszny i wszyscy o tym doskonale wiemy! 馃檪 A co powiecie na taki z dodatkiem pora? Koniecznie spr贸bujcie! Jeszcze wi臋ksza pychotka, jeszcze wi臋cej warzywek, jeszcze wi臋cej witaminek i zdrowia! 馃檪

Sk艂adniki:

  • 1 broku艂 500g (mog膮 by膰 mro偶one r贸偶yczki),
  • 1 por,
  • 1 bia艂a cebulka,
  • 2 z膮bki czosnku,
  • 2 ma艂e ziemniaczki,
  • 1 艂y偶ka mas艂a klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • bulion warzywny 1l (ja zrobi艂am wywar z 1 kostki warzywnej BIO),
  • 3 艂y偶ki 艣mietany 18% (mo偶na pomin膮膰),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • do podania parmezan i kie艂ki broku艂a.

Co robimy?

  1. Rozgrzej w garnuszku mas艂o klarowane i podsma偶 pokrojon膮 drobno cebulk臋 oraz posiekany czosnek.
  2. Po chwili dodaj pokrojonego w p贸艂talarki pora (tylko bia艂膮 cz臋艣膰 warzywa) i ca艂o艣膰 podsma偶aj przez oko艂o 5 minut.
  3. Zalej warzywa oko艂o 1l wody i dodaj kostk臋 warzywn膮.
  4. Dodaj do garnuszka pokrojonego w mniejsz膮 kostk臋 broku艂a oraz ziemniaki. Niech ca艂o艣膰 gotuje si臋 przez oko艂o 15-20 minut pod przykryciem.
  5. Po tym czasie dodaj 艣mietan臋 (mo偶na pomin膮膰 bo zupka jest ju偶 wystarczaj膮co g臋sta, ja jednak dodaj臋 dla smaku) oraz opcjonalnie dopraw zup臋 odrobin膮 soli i pieprzu.
  6. Zblenduj zup臋 na g艂adki krem.
  7. Przed podaniem udekoruj 艣wie偶o startym parmezanem oraz kie艂kami broku艂a.

SMACZNEGO! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *