Krem brokułowo-porowy


Klasyczny krem brokułowy jest pyszny i wszyscy o tym doskonale wiemy! 🙂 A co powiecie na taki z dodatkiem pora? Koniecznie spróbujcie! Jeszcze większa pychotka, jeszcze więcej warzywek, jeszcze więcej witaminek i zdrowia! 🙂

Składniki:

  • 1 brokuł 500g (mogą być mrożone różyczki),
  • 1 por,
  • 1 biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe ziemniaczki,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • bulion warzywny 1l (ja zrobiłam wywar z 1 kostki warzywnej BIO),
  • 3 łyżki śmietany 18% (można pominąć),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • do podania parmezan i kiełki brokuła.

Co robimy?

  1. Rozgrzej w garnuszku masło klarowane i podsmaż pokrojoną drobno cebulkę oraz posiekany czosnek.
  2. Po chwili dodaj pokrojonego w półtalarki pora (tylko białą część warzywa) i całość podsmażaj przez około 5 minut.
  3. Zalej warzywa około 1l wody i dodaj kostkę warzywną.
  4. Dodaj do garnuszka pokrojonego w mniejszą kostkę brokuła oraz ziemniaki. Niech całość gotuje się przez około 15-20 minut pod przykryciem.
  5. Po tym czasie dodaj śmietanę (można pominąć bo zupka jest już wystarczająco gęsta, ja jednak dodaję dla smaku) oraz opcjonalnie dopraw zupę odrobiną soli i pieprzu.
  6. Zblenduj zupę na gładki krem.
  7. Przed podaniem udekoruj świeżo startym parmezanem oraz kiełkami brokuła.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *