Wegański gulasz z cukinią


Tym razem propozycja dla miłośników bezmięsnej kuchni 🙂 Pyszne, sycące danie, czyli zielona soczewica z cukinią i sosem pomidorowym, zapraszam! 🙂

Składniki (2 porcje):

  • zielona soczewica, 1/2 szklanki (masa suchych nasion),
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 400g,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oleju/masła klarowanego,
  • przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1 liść laurowy.

Co robimy?

  1. Soczewicę przepłukujemy pod wodą, a jeśli mamy więcej czasu, to zalewamy ją wodą i moczymy przez 30 minut.
  2. Po tym czasie jeszcze raz przepłukujemy nasiona i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smażymy przez około 5 minut.
  4. Dodajemy do nich pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  5. Dodajemy do zawartości patelni ugotowaną i odsączoną soczewicę, całość mieszamy i jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy. Dusimy potrawę przez 5 minut i gotowe! 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *