Kurczak a’la fajita


Składniki (2 porcje):

  • pierś z kurczaka, 200g,
  • imbir, 5 plastrów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy/oleju,
  • masło klarowane, 1 łyżka,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • przyprawy: szczypta słodkiej papryki, szczypta curry, szczypta ostrej papryki, mała szczypta kminku, mała szczypta czarnego pieprzu.

Kurczaka kroję w wąskie paski. Dodaję do niego wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, plastry imbiru, sok z cytryny i oliwę. Marynuję mięso minimum przez 1h w lodówce.

Cebulę i papryki kroję w paski.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane i krótko podsmażam cebulkę. Dodaję kurczaka i całość podsmażam. Gdy kurczak się zarumieni, dodaję także papryki i całość duszę przez około 10 minut pod przykryciem.

Gotowe danie można podać z ulubioną kaszą, u mnie padło na kuskus 🙂

 

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *