Krem kalafiorowy


Składniki (2-3 porcje):

  • 500g kalafiora (u mnie mrożone różyczki),
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • natka pietruszki (do dekoracji),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • bulion warzywny, około 400ml.

Cebulkę siekam, a korzeń pietruszki kroję w mniejsze kawałki. Podsmażam warzywa w garnuszku na oliwie. Przyprawiam je oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Zalewam warzywa bulionem i dodaję różyczki kalafiora. Całość gotuję do miękkości. Na końcu miksuję wszystko na gładki krem. Zupkę podaję udekorowaną natką pietruszki.

Takie to proste i takie smaczne! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *