Warzywne kotleciki z soczewicą

wege pulpeciki

Tym razem pyszna propozycja wegetariańska. Pieczone kotleciki z naszych lokalnych warzyw i soczewicy. Idealne dla maluchów, ale zasmakują także dorosłym, gwarantuję! 🙂 Nie są skomplikowane w przygotowaniu, zatem łapcie przepis na warzywne kotleciki z soczewicą i do dzieła! 🙂 

Składniki (na około 12 sztuk):

  • czerwona soczewica, 200g,
  • seler korzeniowy, około 100g, czyli dwa plastry,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 por,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki, 2-3 łyżki,
  • płatki jaglane, 8 łyżek,
  • przyprawy: u mnie pieprz czarny, czerwona słodka papryka, curry, zioła prowansalskie.

Co robimy?

  1. Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, po tym czasie przepłucz ją pod bieżącą wodą.
  2. Por, seler i marchew lekko podgotuj, następnie ostudź i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
  3. Wymieszaj w misce soczewicę ze startymi warzywami, dodaj posiekaną natkę pietruszki, jajka, płatki jaglane i przyprawy.
  4. Z powstałej masy formuj kotleciki i wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia.
  5. Kotleciki zapiekaj w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Najlepiej smakują ze świeżą sałatką… np. taką.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *