Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że w zdrowej diecie muszą występować warzywa. Fajnie, jeśli towarzyszą nam przy każdym posiłku, a już na pewno powinny występować jako składnik obiadu. Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sałatka obiadowa z roszponką. Bardzo kolorowa, bardzo szybka i smaczna 🙂
Sałatka obiadowa z roszponką – składniki:
- roszponka, 2 garście,
- kukurydza konserwowa, 150g,
- 2 czerwone papryki,
- 6-8 suszonych pomidorów w zalewie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przygotować?
- Kukurydzę porządnie przepłucz.
- Papryki i pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Na koniec wymieszaj ze sobą warzywa z oliwą z oliwek. Jeśli chcesz, możesz doprawił sałatkę np. ziołami prowansalskimi.
Spróbuj także innych sałatek:
A teraz przyznajcie się, jak to u Was jest z jedzeniem warzyw? Czy spożywanie zalecane 5-6 porcji dziennie? Czy może raczej jesteście zadowoleni z niewielkiego dodatku pomidorka do kanapki? Mam nadzieję, że staracie się dorzucać warzywa do wielu posiłków i namawiacie także swoje dzieci do ich jedzenia. Czy wiecie, że warzywa to wbrew pozorom idealne składniki do wypieku ciasta? Wypróbujcie przepis na cukiniowe brownie i sami się o tym przekonajcie 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Szybki i przyjemny przepis. Myślisz, że roszponkę można zamienić na szpinak ?
Pewnie! 🙂