Zupa krem pieczarkowa

zupa krem pieczarkowa

Przed Wami jedna z najłatwiejszych zup – zupa krem pieczarkowa. Smakuje także maluchom, także zapraszam również zabiegane mamy do skorzystania z tego przepisu 🙂 Tym razem nie użyłam ani śmietanki, ani jogurtu, zupka będzie odpowiednia także dla osób nietolerujących laktozy. Jest to idealny przepis na jesień i zimę, kiedy za oknem coraz chłodniej. Nie jest to danie czasochłonne, także tym bardziej zachęcam do skorzystania z przepisu.

Zupa krem pieczarkowa – składniki (2 porcje):

  • pieczarki, 500g,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 1 kostka warzywna BIO,
  • masło klarowane, 1 łyżka,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • do podania: natka pietruszki i nasiona słonecznika.

Zupa krem pieczarkowa – sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj około 500ml bulionu warzywnego.
  2. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę/plastry.
  3. Także obierz pieczarki i pokrój je w plastry.
  4. Jako kolejną obierz cebulkę i posiekaj.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulkę oraz pieczarki, dopraw odrobiną pieprzu.
  6. Do gotowego bulionu wrzuć ziemniaki i gotuj je około 5 minut.
  7. Dodaj także podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką i gotuj całość przez kolejne 5 minut.
  8. Na koniec zblenduj zupkę na krem i podawaj z natką pietruszki oraz nasionami słonecznika.

Maluchom proponuję podawać zupkę bez nasion słonecznika, a jeśli dziecko ma już komplet ząbków – jak najbardziej możemy dorzucić także słonecznik 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *