Czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką

2.6K

Strączki! To bardzo ważny element w diecie dziecka, a niestety z moich obserwacji wynika, że rodzice bardzo rzadko po nie sięgają. Pamiętajcie, że spokojnie można je wprowadzać już od samego początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu życia dziecka. Brakuje Wam pomysłu na wykorzystanie w kuchni soczewicy, ciecierzycy czy grochu? Przepisów jest cała masa, ja dziś przedstawiam Wam najsmaczniejszy i najłatwiejszy z nich 🙂 Skorzystają nie tylko dzieci, ale także rodzice 🙂 Czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką – moja Zosia uwielbia! 🙂

czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką

Czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką – składniki (2 porcje):

  • soczewica czerwona, nasiona suche, 6 łyżek,
  • wywar warzywny, 1 szklanka (ja używam kostki rosołowej 100% suszonych warzyw),
  • czerwona cebulka, 1 sztuka,
  • marchew, 2 sztuki,
  • czosnek, 2 ząbki,
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżki,
  • zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki.

Czerwona soczewica w sosie pomidorowym z marchewką – sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj 300ml bulionu.
  2. Następnie posiekaj drobno marchew, cebulę i czosnek.
  3. Później podgotuj warzywa do miękkości w garnku w gotującym się bulionie.
  4. Następnie dodaj do garnka soczewicę i gotuj wszystko przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Dołóż koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

JEDNA PORCJA TO:
około 241kcal
Białko: 14,2g
Węglowodany: 47,3g
Tłuszcz: 0,9g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 11,0

Jeśli chcesz, możesz zjeść to danie dokładnie w takiej wersji lub dogotować makaron i stworzyć wegańską wersję spaghetti 🙂

To danie smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować! 🙂 Do tego nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani czasochłonne. Tylko kilka składników, jedna głęboka patelnia lub garnek i gotowe. Pamiętajcie, że w zdrowej diecie strączki powinny występować przynajmniej raz na dwa tygodnie. Z powodzeniem mogą nam zastąpić posiłek mięsny ze względu na zawartość białka. Zachęcam Was do korzystania ze strączków jak najczęściej, tym bardziej, że można stworzyć z nich naprawdę fajne posiłki.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij