Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem


B艂yskawiczne i smaczne danie dla mi臋so偶erc贸w 馃檪 Aromatyczne kaszotto z pieczarkami i kurczakiem, polecam!

Sk艂adniki (1 porcja):

  • pier艣 z kurczaka, 100g,
  • kasza gryczana, 3/4 woreczka,
  • pieczarki, oko艂o 5 sztuk,
  • 1/2 bia艂ej cebuli,
  • 1 z膮bek czosnku,
  • 1 艂y偶ki oliwy/oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki (ile dusza zapragnie :)),
  • s贸l, pieprz, majeranek, zio艂a prowansalskie.

Kasz臋 gotujemy wed艂ug przepisu z opakowania.

Mi臋so myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawa艂ki. Doprawiamy sol膮, pieprzem, majerankiem i zio艂ami, odstawiamy.

Cebulk臋 siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy na g艂臋bokiej patelni oliw臋 i podsma偶amy kurczaka przez oko艂o 5 minut. Nast臋pnie dodajemy cebulk臋, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i pieczarki, mieszamy i jeszcze chwil臋 podsma偶amy. Podlewamy odrobin膮 wody i dusimy pod przykryciem oko艂o 3 minuty.

Dodajemy ugotowan膮 kasz臋, ca艂o艣膰 mieszamy.

Przed podaniem posypujemy natk膮 pietruszki.

 

SMACZNEGO! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *