Krem z soczewicy i dyni


Propozycja bezmięsnego, rozgrzewającego dania obiadowego! Idealny przepis na jesień i nadchodzącą zimę 🙂 Zupka jest prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca i aromatyczna. Dzięki soczewicy uzyskujemy danie z dużą zawartością białka, pomimo braku mięsa. Pamiętajcie, że choć dla wielu jest to niewyobrażalne, to jednak obiady mięsne powinny gościć na naszych stołach zaledwie 3-4 razy w tygodniu! Dlatego tym bardziej zachęcam do korzystania z roślinnych źródeł białka, jakimi są chociażby strączki. Dziś to właśnie soczewica skradnie Wasze podniebienie! 🙂

Składniki (6 porcji):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1kg dyni (użyłam hokkaido ale może być także np. piżmowa),
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 1 biała cebula,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • szczypta kminku,
  • szczypta suszonej mięty (może być taka jak w torebce do herbaty),
  • szczypta chili.

Co robimy?

  1. Aby ułatwić sobie wydrążanie dyni, proponuję przekroić ją na ćwiartki i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj bulion i pokrój cebulę w ósemki.
  3. Porządnie wypłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
  4. Wyciągnij dynię z piekarnika, pozbądź się pestek i wydrąż środek. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę oraz kawałki dyni. Po około 5 minutach dopraw warzywa wszystkimi przyprawami i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty.
  6. Dodaj do garnka soczewicę oraz bulion. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
  8. Zblenduj zupę na krem i dopraw sokiem z cytryny oraz odrobiną soli.
  9. Podając, możesz posypać krem słodką papryką i suszoną miętą.

SMACZNEGO! 🙂

*przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga Jadłonomia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *