Makaron z brokułem, marchewką i sezamem


Coś szybkiego, coś smacznego, coś innego! Czyli mój sposób na makaron w lżejszej wersji, podkreślony nutką startego imbiru, koniecznie spróbujcie! 🙂

Składniki (2 porcje):

  • makaron pełnoziarnisty, 180g,
  • oliwa z oliwek/olej rzepakowy, 2 łyżki,
  • sezam, 1 czubata łyżka,
  • brokuł, około 8 różyczek,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • około 2cm kawałek świeżego imbiru.

Co robimy?

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa krótko gotujemy we wrzątku (około 3 minuty).
  3. Na rozgrzanej patelni (z jedną łyżką oliwy) chwilkę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek.
  4. Dodajemy ugotowane i odcedzone warzywa. Ścieramy także na tarce imbir. Wszystko chwilkę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem dodając odrobinę wody.
  5. Po około 4 minutach duszenia, dodajemy na patelnię odcedzony makaron i sezam. Całość dopełniamy 1 łyżką oliwy, wszystko mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu oraz papryczką chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *