Coś szybkiego, coś smacznego, coś innego! Czyli mój sposób na makaron w lżejszej wersji, podkreślony nutką startego imbiru, koniecznie spróbujcie! 🙂
Składniki (2 porcje):
makaron pełnoziarnisty, 180g,
oliwa z oliwek/olej rzepakowy, 2 łyżki,
sezam, 1 czubata łyżka,
brokuł, około 8 różyczek,
2 marchewki,
1 ząbek czosnku,
1 mała czerwona cebulka,
około 2cm kawałek świeżego imbiru.
Co robimy?
Makaron gotujemy al dente.
Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa krótko gotujemy we wrzątku (około 3 minuty).
Na rozgrzanej patelni (z jedną łyżką oliwy) chwilkę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek.
Dodajemy ugotowane i odcedzone warzywa. Ścieramy także na tarce imbir. Wszystko chwilkę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem dodając odrobinę wody.
Po około 4 minutach duszenia, dodajemy na patelnię odcedzony makaron i sezam. Całość dopełniamy 1 łyżką oliwy, wszystko mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu oraz papryczką chili.