Jaglanka z musem z kiwi

1.6K

Jaglanka i owsianka to według mojej Zosi najlepsze śniadania. Cieszę się, że jej smakują, bo wiem, że taki posiłek da jej od rana mnóstwo energii i składników odżywczych. Oczywiście jaglanki polecam także osobom dorosłym. Można je podobnie jak owsianki przygotować na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków. Dziś u nas pyszna jaglanka z musem z kiwi.

jaglanka

Jaglanka z musem z kiwi – składniki (2 porcje):

  • 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy),
  • 2 kiwi,
  • 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego,
  • garść orzechów nerkowca,
  • rodzynki, 1 łyżka,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego.

Sposób przygotowania

Uwaga!
Kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i zalewam wodą. Moczę przez noc, a rano przepłukuję i dopiero zabieram się za gotowanie 🙂 Dzięki temu pozbywam się smaku goryczki i znacznie skracam czas gotowania.

  1. Najpierw kaszę gotuję w napoju migdałowym. Ponieważ kasza była moczona przez noc, to ugotowanie jej zajmie nam jakieś 12 minut.
  2. W tym czasie blenduję kiwi na mus.
  3. Następnie ugotowaną kaszę mieszam z cynamonem.
  4. Na koniec nakładam kaszę do miseczek i ozdabiam dodatkami.

Jedna porcja to:
około 371 kcal
Białko: 10,4g
Węglowodany: 59,3g
Tłuszcz: 11,5g
Błonnik pokarmowy: 7,3g
Ładunek glikemiczny: 31,8

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij