Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym


Najlepszy w swej prostocie krem z marchwi 馃檪 Niby nic, a takie pyszne! Sprawdzi si臋 szczeg贸lnie jesieni膮, gdy pogoda ju偶 nie b臋dzie nas tak rozpieszcza膰 馃檪

Sk艂adniki (na oko艂o 5 porcji):

  • oko艂o 1kg marchewek,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 ma艂a papryczka chili,
  • 1 z膮bek czosnku,
  • oko艂o 3cm imbiru,
  • 1l wywaru warzywnego,
  • 250ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai),
  • 1 艂y偶ka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kurkuma.

Spos贸b przygotowania

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
  2. Marchewk臋 obieram i kroj臋 w mniejsze kawa艂ki.
  3. Na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia uk艂adam marchewki, cebulki, czosnek, imbir i papryczk臋 chili.
  4. Warzywa wk艂adam do piekarnika i pozostawiam na oko艂o 1h.
  5. W tym czasie mo偶na przygotowa膰 wywar (przyznam, 偶e id臋 na 艂atwizn臋 i u偶ywam kostki warzywnej BIO bez zb臋dnych dodatk贸w).
  6. Upieczone warzywa wyci膮gamy z piekarnika. Obieramy cebulk臋, czosnek, papryczk臋 i imbir i kroimy na mniejsze kawa艂ki.
  7. W ma艂ym garnuszku rozgrzewam oliw臋 i podsma偶amy cebulk臋, czosnek, imbir i papryczk臋.
  8. Marchewki wrzucamy do wywaru, dodajemy podsma偶one pozosta艂e warzywa i wszystko blendujemy na g艂adki krem. Ca艂o艣膰 gotujemy.
  9. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kurkum膮 i jeszcze raz wszystko gotujemy.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *