Krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym


Najlepszy w swej prostocie krem z marchwi 🙂 Niby nic, a takie pyszne! Sprawdzi się szczególnie jesienią, gdy pogoda już nie będzie nas tak rozpieszczać 🙂

Składniki (na około 5 porcji):

  • około 1kg marchewek,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • około 3cm imbiru,
  • 1l wywaru warzywnego,
  • 250ml mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania

  1. Nastawiam piekarnik na 200 stopni.
  2. Marchewkę obieram i kroję w mniejsze kawałki.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układam marchewki, cebulki, czosnek, imbir i papryczkę chili.
  4. Warzywa wkładam do piekarnika i pozostawiam na około 1h.
  5. W tym czasie można przygotować wywar (przyznam, że idę na łatwiznę i używam kostki warzywnej BIO bez zbędnych dodatków).
  6. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. Obieramy cebulkę, czosnek, papryczkę i imbir i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. W małym garnuszku rozgrzewam oliwę i podsmażamy cebulkę, czosnek, imbir i papryczkę.
  8. Marchewki wrzucamy do wywaru, dodajemy podsmażone pozostałe warzywa i wszystko blendujemy na gładki krem. Całość gotujemy.
  9. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy kurkumą i jeszcze raz wszystko gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *