Frytki z batatów


Frytki z batatów to świetna alternatywa do tych klasycznych! Zrobione w piekarniku stanowią całkiem zdrowy i smaczny posiłek 🙂 Możemy je potraktować jako dodatek do obiadu albo zajadać się nimi podczas ulubionego filmu. Przygotowanie jest naprawdę proste, najgorsza część to chyba pokrojenie batatów w słupki, gdyż są one dość twarde. No ale później już z górki… 🙂

Składniki:

  • bataty (ilość dowolna, u mnie 2),
  • 1 płaska łyżka oleju rzepakowego.

To jest lista składników na przepis podstawowy, ja uwielbiam smak batatów i dlatego nie dodaję żadnych przypraw, ale jeśli chcesz, to możesz poeksperymentować np. z czerwoną papryką czy ziołami prowansalskimi i wówczas dodaj je do batatów.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
  2. Bataty obierz i pokrój na kształt frytek.
  3. Dodaj do batatów olej rzepakowy i porządnie wymieszaj.
  4. Wyłóż bataty na blaszkę z papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez około 30 minut obserwując sytuację, gdyż bataty lubią się przypiekać 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *