Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką 1


Czy może być coś lepszego niż pieczone ziemniaczki z aromatyczną, chrupiącą skórką? Ja je uwielbiam! Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych frytek.

Składniki:

  • około 10 małych ziemniaczków,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
  • odrobina soli.

Ziemniaczki obieram, przekrawam na pół i zalewam zimną wodą z dodatkiem soli. Gotuję je około 8 minut od momentu zagotowania wody. Następnie należy je odcedzić i chwilkę poczekać aż przestygną. W tym czasie zmieszaj ze sobą olej, zioła i paprykę. Powstałym sosem dokładnie wysmaruj ziemniaczki (można to zrobić w miseczce). Wyłóż ziemniaczki na blaszkę z papierem do pieczenia (tak aby były oddzielone od siebie) i piecz przez 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką