Ciasto daktylowe 2


Słodkie, chociaż bez cukru! Takie właśnie jest ciasto daktylowe 🙂 Jedno z szybszych jeśli chodzi o przygotowanie ciast. Wszystkie składniki blendujemy w jednym naczyniu, pieczemy i gotowe. Fajnie sprawdzi się jako słodka piknikowa przekąska. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki (na 8 porcji):

  • 10 – 15 suszonych daktyli,
  • 2 małe banany,
  • jogurt naturalny, 150g,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego,
  • 200g mąki (u mnie 100g mąki gryczanej i 100g mąki owsianej),
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut, następnie odlej wodę. Dodaj do nich banany, mąkę, sodę, jogurt, masło i wszystko zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie było to naczynie żaroodporne o wymiarach 23x15cm. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 30 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Ciasto daktylowe