Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Beta-glukany i awentramidy dla zdrowia :)

2.8K

Płatki owsiane to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów spożywczych. Pyszne, zdrowe, tanie i do wykorzystania na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że zwykła, a niedoceniana owsianka, to jeden z lepszych posiłków na rozpoczęcie dnia. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Dowiecie się z tego artykułu, zapraszam!

dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Różne pomysły na owsianki znajdziecie na blogu w zakładce “śniadania”.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

  • nie są produktem wysoko przetworzonych i wieloskładnikowym – powstają z całych ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony,
  • znajdziemy w nich: wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminę E,
  • również obfitują w białko oraz łatwo przyswajalne tłuszcze, w tym tak ważne nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • owies wykazuje także działanie przeciwcholesterolowe; zawiera beta-glukan, czyli rozpuszczalny rodzaj błonnika, który wchłania tzw. zły cholesterol,
  • owies sprzyja również stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • owies ma także właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co sprzyja pracy układu odpornościowego i jelita grubego,
  • płatki owsiane zawierają awentramidy, czyli związki polifenolowe o silnym działaniu przeciwutleniającym i są o tyle wyjątkowe, że występują wyłącznie w żywności owsianej,
  • dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG), energia po zjedzeniu płatków owsianych jest powoli uwalniana do krwiobiegu i zapobiega to nagłym wyrzutom insuliny,
  • kwas oleinowy zawarty w płatkach owsianych chroni przed nowotworami.

Ciekawostka

Mało kto wie, że nawet dwukrotnie więcej beta-glukanów i awentramidów zawierają otręby owsiane.

Wynika to stąd, że te dwa ważne składniki znajdują się głównie w zewnętrznych warstwach owsa. Otręby owsiane powstają właśnie z tej części ziarna. Płatki są wytwarzane z całych ziaren, więc mają mniej wspomnianej łuski. Dlatego też warto łączyć płatki owsiane z otrębami owsianymi, by wzmocnić ich efekt prozdrowotny.

Gdy sięgamy po płatki owsiane, to zawsze zwykłe, albo ewentualnie górskie. A to dlatego, że płatki owsiane błyskawiczne są bardziej przetworzone, aby były szybkie w przygotowaniu, stąd ich nazwa. Natomiast taka ich modyfikacja dzieje się kosztem obniżenia ich wartości zdrowotnych.

A Wy lubicie płatki owsiane? Pamiętajcie, że można je wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznej owsianki, ciasteczek, ale np. zmielone płatki warto używać jako panierkę. Oczywiście tylko wtedy, jeśli już musicie skorzystać z panierki :).

Płatki owsiane to także rewelacyjny produkt nadający się do stworzenia zdrowych słodyczy. Aż 107 takich propozycji czeka na Was w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików”.

Poniżej kilka przepisów na moje ulubione owsianki:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij