Dlaczego warto jeść płatki owsiane?


Płatki owsiane to zdecydowanie jeden z moich ulubionych produktów spożywczych! Pyszne, zdrowe, tanie i do wykorzystania na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że zwykła, a niedoceniana owsianka, to jeden z lepszych posiłków na rozpoczęcie dnia.

Dlaczego w takim razie płatki owsiane są takie super?

  • nie są produktem wysoko przetworzonych i wieloskładnikowym – powstają z całych ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony,
  • znajdziemy w nich wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminę E,
  • obfitują w białko, łatwo przyswajalne tłuszcze, w tym tak ważne nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • owies wykazuje działanie przeciwcholesterolowe; zawiera beta glukan, czyli rozpuszczalny rodzaj błonnika, który wchłania tzw. zły cholesterol,
  • owies sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • owies ma właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co sprzyja pracy układu odpornościowego i jelita grubego,
  • dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG), energia po zjedzeniu płatków owsianych jest powoli uwalniana do krwiobiegu i zapobiega to nagłym wyrzutom insuliny,
  • kwas oleinowy zawarty w płatkach owsianych chroni przed nowotworami.

A Wy lubicie płatki owsiane? Pamiętajcie, że można je wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznej owsianki, ciasteczek, ale np. zmielone płatki warto używać jako panierkę 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *