Grzaneczki z pieczarkami i oliwkami


Grzanki to świetny pomysł na kolację, osobiście je uwielbiam ale nie pozwalam sobie na nie zbyt często 🙂 Za każdym razem wykorzystuję do nich inne składniki, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce 🙂 Zachęcam również Was do eksperymentowania ze smakiem tych prostych kanapeczek. Dzisiaj przedstawiam przepis na grzaneczki z pieczarkami i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • 2 podłużne bułki z ziarnami,
  • żółty ser, około 60g (pamiętaj, że dobry żółty ser powinien mieć w składzie tylko mleko, podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego i sól),
  • 6-7 czarnych oliwek,
  • garść pieczarek, około 80g,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Pieczarki kroję w kosteczkę i krótko podsmażam na oleju rzepakowym. Doprawiam ziołami prowansalskimi. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, oliwki przekrawam. Bułki kroję na mniejsze kawałki i układam na nich starty ser, podsmażone pieczarki i oliwki. Grzaneczki zapiekam około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *