Faszerowana cukinia na czerwono


Cukini臋 mo偶emy faszerowa膰 w zasadzie wszystkim 馃檪 Zatem pomys艂贸w na ni膮 jest wiele. Moja propozycja to cukinia faszerowana czerwonymi warzywami, z dodatkiem sera mozzarella i w臋dliny. Oczywi艣cie tak膮 wersj臋 mo偶emy tak偶e zamieni膰 na wegetaria艅sk膮, wystarczy pomin膮膰 w臋dlin臋. Faszerowana cukinia to wspania艂y pomys艂 na obiad, wystarczy doda膰 do tego jakie艣 zdrowe w臋glowodany, np. mix kasz i pyszny obiad gotowy! 馃檪

Sk艂adniki (2 porcje):

  • 2 cukinie,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • 1 ma艂a czerwona papryka,
  • 6-7 pomidork贸w koktajlowych lub 1 du偶y pomidor malinowy,
  • 4-5 suszonych pomidor贸w,
  • 1-2 z膮bki czosnku,
  • 4 plasterki dobrej jako艣ci w臋dliny, np. pol臋dwicy z indyka,
  • 1 kulka sera mozzarella, oko艂o 130g,
  • 1 艂y偶ka oleju rzepakowego,
  • kilka listk贸w 艣wie偶ej bazylii,
  • s贸l, pieprz, zio艂a prowansalskie.

Spos贸b przygotowania:

  1. Cukini臋 w ca艂o艣ci gotuj臋 przez oko艂o 5-10 minut w lekko osolonym wrz膮tku.
  2. Nast臋pnie czekam a偶 ostygnie, odkrawam ko艅ce warzywa i przekrawam cukinie na po艂ow臋. 艁y偶eczk膮 wydr膮偶am 艣rodek, aby m贸c je p贸藕niej wype艂ni膰 farszem.
  3. Cebulk臋, papryk臋 i pomidorki drobno siekam. Szyneczk臋 kroj臋 w drobn膮 kosteczk臋. Listki bazylii siekam. Czosnek przeciskam przez prask臋.
  4. Powsta艂e nadzienie kr贸tko podsma偶am na patelni, doprawiam zio艂ami prowansalskimi, sol膮 i pieprzem.
  5. Pod koniec sma偶enia dodaj臋 do farszu pokrojon膮 drobno mozzarell臋.
  6. Powsta艂ym farszem nape艂niam cukinie i ca艂o艣膰 zapiekam oko艂o 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *