Szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą


Zdrowe i pyszne obiady wcale nie muszą być czasochłonne! Wystarczy nieco wyobraźni, kilka zdrowych produktów i wartościowy posiłek jest gotowy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pęczotto, które zaskoczy swoim smakiem. To wszystko dzięki połączeniu szpinaku, gruszki i sera gorgonzola. Do tego chrupiące, podprażone nasiona słonecznika – palce lizać!

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak,
  • świeży lub mrożony szpinak, 350g,
  • 1 biała cebulka,
  • 1 średnia gruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały jogurt naturalny, 150g,
  • ser gorgonzola, 60g,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku ugotuj na sypko kaszę.
  2. Na rozgrzanym oleju zarumień pokrojoną drobno cebulkę, dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kawałki gruszkę. Całość podsmaż.
  3. Dodaj szpinak i podgrzewaj całość kilka minut aby pozbyć się nagromadzonej wody.
  4. Dodaj jogurt naturalny, gorgonzolę i dopraw do smaku.
  5. Całość wymieszaj z ugotowaną na sypko kaszą.
  6. Gotowe danie podawaj z podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *