Szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą

831

Zdrowe i pyszne obiady wcale nie muszą być czasochłonne! Wystarczy nieco wyobraźni, kilka zdrowych produktów i wartościowy posiłek jest gotowy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pęczotto, które zaskoczy swoim smakiem. To wszystko dzięki połączeniu szpinaku, gruszki i sera gorgonzola. Do tego chrupiące, podprażone nasiona słonecznika – palce lizać! Zapraszam na szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą.

szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą

Szpinakowo-gruszkowe pęczotto z gorgonzolą – składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak,
  • świeży lub mrożony szpinak, 350g,
  • 1 biała cebulka,
  • 1 średnia gruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały jogurt naturalny, 150g,
  • ser gorgonzola, 60g,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw w garnuszku ugotuj na sypko kaszę.
  2. Następnie na rozgrzanym oleju zarumień pokrojoną drobno cebulkę, dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kawałki gruszkę. Całość podsmaż.
  3. Później dodaj szpinak i podgrzewaj całość kilka minut aby pozbyć się nagromadzonej wody.
  4. Następnie dodaj jogurt naturalny, gorgonzolę i dopraw do smaku.
  5. Na koniec całość wymieszaj z ugotowaną na sypko kaszą.
  6. Gotowe danie podawaj z podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij