Misz-masz z białymi szparagami i pieczarkami


Macie białe szparagi i nie bardzo wiecie, jak je wykorzystać? Ja użyłam ich dzisiaj do wykonania bardzo smacznego dania obiadowego. Zaledwie 15-20 minut gotowania, tylko kilka składników i fantastyczne połączenie smakowe! Fani lekkich dań będą zachwyceni 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 6-8 białych szparagów,
  • 5-6 pieczarek,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 1 woreczek ryżu typu basmati,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz,
  • świeży koperek (opcjonalnie).
  1. Pozbywamy się twardych końcówek szparagów i kroimy warzywa na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone szparagi gotujemy około 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, następnie wyciągamy je.
  3. W wodzie po szparagach gotujemy woreczek ryżu. (Można zrobić to w świeżej, ale dzięki takiemu zabiegowi nasze danie nabierze jeszcze lepszego smaku).
  4. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz pieczarki. Dodajemy wcześniej podgotowane szparagi, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich.
  5. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz pestki dyni. Całość mieszamy i gotowe! 🙂 Przed podaniem możemy udekorować danie świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *