Kasza manna razowa z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi

2K

Tym razem propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu posiłek na słodko. Kasza manna razowa z musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałów. Jak dla mnie jest to idealne trio na dzień dobry! Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Aby obniżyć ładunek glikemiczny polecam sięgnąć po razową kaszę manną. Takie śniadanko warto podać także dzieciom. Okazuje się, że kasza manna jest w przygotowaniu tak samo prosta jak płatki owsiane więc pewnie będzie częściej gościć w naszym menu. Jeśli chcemy, aby posiłek był bardziej sycący, warto dodać wówczas dobrej jakości odżywkę białkową. Pisałam o niej tutaj. Jestem pewna, że poniższy przepis przypadnie Wam do gustu, szczególnie w sezonie na truskawki. A po sezonie nie bójcie się skorzystać z owoców mrożonych. Polecam! 🙂

kasza manna z musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałów
Razowa kasza manna z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi

Razowa kasza manna z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi – składniki (1 porcja):

  • kasza manna razowa, 4 łyżki,
  • 3/4 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego (lub mleka),
  • garść świeżych truskawek (lub mrożonych poza sezonem),
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie).
kasza manna razowa
Do przygotowania posiłku użyłam takiej kaszy 🙂

Sposób przygotowania

Najpierw w garnuszku zagotowujemy napój roślinny i wsypujemy stopniowo kaszę ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty do zgęstnienia. W tym czasie można także dodać odrobinę wanilii do smaku. Następnie truskawki blendujemy na mus, a płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Jeśli używamy mrożonych truskawek, to podgrzewamy je w garnuszku. Na sam koniec zdobimy naszą kaszę musem truskawkowym i płatkami migdałowymi.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 275 kcal
Białko: 8,0 g
Węglowodany: 42,2 g
Tłuszcz: 7,8 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g
Ładunek glikemiczny: 2,0

A jakie są Wasze ulubione propozycje na słodko? Przyznam szczerze, że do kaszy manny przekonałam się dopiero podczas rozszerzania diety mojej córeczki. Wcześniej jakoś nie gościła ona w mojej kuchni. A okazuje się, że można z niej bardzo szybko przygotować fajny posiłek. Oprócz tradycyjnie ugotowanej kaszy testowaliśmy także gofry (przepis poniżej). Zachęcam do wypróbowania.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij