Pasta z bakłażana – idealna do kanapek!


Warzywne pasty do pieczywa to świetny pomysł aby wzbogacić swoją dietę w sporą dawkę witamin! Wcale nie jesteśmy skazani na jedzenie kanapek tylko z serem lub z szynką. Wachlarz możliwości jest o wiele większy, zdrowszy i smaczniejszy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę z bakłażana, która co prawda nie zachęca swoim kolorem, ale uwierzcie mi, jej wartości odżywcze i smak rekompensują wszystko! Pasta jest banalna w wykonaniu, do dzieła!

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 185 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm i zrób w nich dziurki za pomocą widelca.
  3. Papryczkę przekrój na pół i pozbądź się pestek.
  4. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż obok siebie plastry bakłażana, ząbki czosnku oraz kawałki cebuli. Pozostaw warzywa w piekarniku na około 30 min.
  5. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
  6. Po upływie 30 minut wyciągnij warzywa i obierz bakłażana ze skórki.
  7. Wszystkie warzywa przełóż do miseczki, dodaj prażony sezam, oliwę z oliwek i odrobinę soli oraz pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Gotowe!

Taka pasta idealnie nadaje się do pieczywa. Przekonajcie się sami 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *