Warzywne pasty do pieczywa to świetny pomysł aby wzbogacić swoją dietę w sporą dawkę witamin! Wcale nie jesteśmy skazani na jedzenie kanapek tylko z serem lub z szynką. Wachlarz możliwości jest o wiele większy, zdrowszy i smaczniejszy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę z bakłażana, która co prawda nie zachęca swoim kolorem, ale uwierzcie mi, jej wartości odżywcze i smak rekompensują wszystko! Pasta jest banalna w wykonaniu, do dzieła!
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 ostra papryczka chili,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sezamu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 185 stopni, grzanie góra-dół.
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm i zrób w nich dziurki za pomocą widelca.
- Papryczkę przekrój na pół i pozbądź się pestek.
- Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż obok siebie plastry bakłażana, ząbki czosnku oraz kawałki cebuli. Pozostaw warzywa w piekarniku na około 30 min.
- Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
- Po upływie 30 minut wyciągnij warzywa i obierz bakłażana ze skórki.
- Wszystkie warzywa przełóż do miseczki, dodaj prażony sezam, oliwę z oliwek i odrobinę soli oraz pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Gotowe!
Taka pasta idealnie nadaje się do pieczywa. Przekonajcie się sami 🙂