Spaghetti z orzeszkami ziemnymi


Idealne danie dla smakoszy makaronu! Nawet nie spodziewałam się, że połączenie szpinaku i orzeszków ziemnych może tak świetnie smakować. Danie powstało z przypadku, braku pomysłu i niewielkiej ilości produktów w domu, ale wiecie co, dobrze, że tak się stało! 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • ulubiony makaron spaghetti (u mnie 3 kolory), około 80g,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • mrożony szpinak, około 30g,
  • orzechy ziemne niesolone, 2-3 łyżki,
  • oliwa z oliwek, 1,5 łyżki,
  • parmezan do posypania dania,
  • pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażany pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulkę. Po chwili dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
  3. Na patelnię dodajemy orzeszki ziemne i podsmażamy wszystko przez około 5 minut aż orzeszki będą zarumienione.
  4. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy go do patelni z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i delikatnie doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  5. Makaron przed podaniem można posypać parmezanem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *