Sałatka meksykańska w 5 minut! 2


Przed Wami jedna z opcji przygotowania sałatki meksykańskiej, takiej na raz, dwa, trzy! 🙂 W Internecie można znaleźć jej różne wersje, czy to z kurczakiem, czy to z jajkiem. W mojej sałatce tych składników nie ma, ale dzięki temu robi się ją błyskawicznie! Dodatkowo, sos do sałatki jest tak lekki, jak tylko się dało 🙂 Polecam, bo to naprawdę pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sałatka!

Składniki:

  • fasola czerwona konserwowa, 220g (masa po odsączeniu),
  • kukurydza konserwowa, 140g (masa po odsączeniu),
  • 1 por,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 5-6 ogórków konserwowych,
  • ser żółty w kostce, np. Gouda, około 100g,
  • szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).
    *podana ilość składników jest na około 5 porcji sałatki

Sos:

  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • sól, pieprz, ostra papryka

Jak przygotować sałatkę?

Dokładnie przepłukujemy fasolę i kukurydzę. Paprykę, ogórki, żółty ser i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pora kroimy w plasterki ale tylko zieloną część. Opcjonalnie siekamy także szczypiorek, którym dekorujemy sałatkę przed podaniem. Wszystkie składniki mieszamy wraz z sosem w większym naczyniu.

Jak przygotować sos?

Mieszamy w kubeczku jogurt naturalny z majonezem i ketchupem. Doprawiamy całość przyprawami wedle uznania.

Smacznego! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Sałatka meksykańska w 5 minut!