Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami


Kochani! 馃檪

Dzisiaj uda艂o mi si臋 stworzy膰 niebanalne ciasto, kt贸re jest po艂膮czeniem przyjemnego z po偶ytecznym! Chodzi o sernik, ale nie taki zwyk艂y, bo jego g艂贸wnym sk艂adnikiem jest… kasza jaglana!

A jak doskonale wiecie (albo dopiero za chwilk臋 si臋 dowiecie) jest to kr贸lowa w艣r贸d polskich kasz! A dlaczego?

  • jest lekkostrawna,
  • jako jedyna z kasz ma dzia艂anie zasadotw贸rcze i pomaga w przywr贸ceniu r贸wnowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
  • nie zawiera glutenu, zatem z powodzeniem mog膮 j膮 je艣膰 osoby uczulone na gluten,
  • ma ma艂o skrobi, a du偶o 艂atwo przyswajalnego bia艂ka,
  • jest 藕r贸d艂em witaminy B1, (tiaminy), B2聽(ryboflawiny) i B6聽(pirydoksyny) oraz 偶elaza i miedzi,
  • 艣wietnie smakuje zar贸wno na s艂odko jak i na s艂ono,
  • ma w艂a艣ciwo艣ci antywirusowe,
  • zawiera krzemionk臋, kt贸ra ma zbawienny wp艂yw na sk贸r臋, w艂osy i paznokcie.

Czy mo偶e by膰 co艣 pi臋kniejszego ni偶 wykorzystanie tej kaszy jako g艂贸wnego sk艂adnika pysznego serniczka? 馃檪

Zapraszam do przepisu na sernik z kaszy jaglanej z truskawkami 馃檪

Sk艂adniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej
    *w tym celu ugotuj oko艂o 3/4 szklanki suchej kaszy w dw贸ch szklankach wody,
  • 150g twarogu p贸艂t艂ustego,
  • 3 jajka od szcz臋艣liwej kurki,
  • 1 czubata 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej,
  • 3 艂y偶ki syropu daktylowego (mo偶e by膰 mniej lub wi臋cej, w zale偶no艣ci od tego, jak s艂odki sernik chcesz uzyska膰),
  • 5 suszonych moreli niesiarkowanych (mo偶esz zamieni膰 na rodzynki),
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina ekstraktu z wanilii lub kilka ziarenek laski wanilii,
  • 3 艂y偶ki soku z cytryny,
  • gar艣膰 mro偶onych truskawek lub innych owoc贸w, np. malin, jag贸d (oczywi艣cie mog膮 by膰 tak偶e 艣wie偶e).

Spos贸b przygotowania

Potrzebny b臋dzie blender kielichowy ale r臋czny tak偶e si臋 sprawdzi, pod warunkiem, 偶e ma moc! Do tego tortownica o 艣rednicy 24cm, papier do pieczenia, no i piekarnik 馃檪

  1. Rozgrzej piekarnik na 160 stopni, g贸ra-d贸艂, termoobieg.
  2. Tortownic臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
  3. Suszone morele zalej wrz膮tkiem na oko艂o 5 minut, aby by艂y mi臋kkie i nie sprawia艂y problemu przy blendowaniu.
  4. Do blendera wrzu膰 ugotowan膮 i sch艂odzon膮 kasz臋 jaglan膮, twar贸g, jajka, m膮k臋 ziemniaczan膮, morele, syrop daktylowy, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, cynamon, czyli w zasadzie wszystko opr贸cz owoc贸w 馃檪 Mo偶esz dorzuca膰 sk艂adniki stopniowo i u艂atwi膰 prac臋 blenderowi.
  5. Wszystko blendujemy na g艂adk膮 i do艣膰 g臋st膮 mas臋. Spr贸buj, czy Ci smakuje. Na tym etapie mo偶esz np. doda膰 wi臋cej syropu daktylowego albo soku z cytryny, zale偶y, jaki smak chcesz uzyska膰.
  6. Gotow膮 mas臋 przelej do tortownicy i u艂贸偶 w cie艣cie truskawki delikatnie je przyciskaj膮c (nie musisz ich wcze艣niej rozmra偶a膰).
  7. Sernik pieczemy przez oko艂o 60 minut a偶 g贸ra b臋dzie lekko zarumieniona.

SMACZNEGO! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *