Aromatyczny sernik z nutką pomarańczy


Fani serników znajdą się zawsze, prawda? 🙂 A co powiecie na to, aby nieco poeksperymentować ze smakiem tego tradycyjnego ciasta i przy okazji także stworzyć jego zdrowszą wersję?

Dziś przedstawiam Wam przepis na przepyszny, puszysty, rozpływający się w ustach sernik z nutką pomarańczy 🙂 Z pewnością jest to ciasto, którym zaskoczycie swoich gości na niejednej imprezie!

Do mojego wypieku użyłam tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki:

Na spód ciasta

  • 250g płatków owsianych górskich,
  • 1 czubata łyżka miodu pszczelego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 30g masła.

Na ciasto

  • 500g twarogu na sernik (np. ser Jana),
  • 100g cukru kokosowego,
  • 30g mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy,
  • 80g masła.

Na polewę

  • 40g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

 

Sposób przygotowania

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.

Spód ciasta

  1. Połowę płatków owsianych zmiel blenderem na mąkę.
  2. W garnuszku roztop masło, dodaj płatki, miód, cynamon oraz 1/3 szklanki wody. Gotuj przez chwilkę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Chwilkę odczekaj aż masa wystygnie, następnie wyłóż nią spód tortownicy. Masa może być bardzo lepka, proponuję zrobić to zwilżonymi dłońmi.
  4. Tortownicę z przygotowanym spodem włóż do piekarnika na około 10 minut.

Ciasto

Może wydać Ci się to dziwne, ale nie będziesz potrzebować żadnego miksera do ubijania białek. Wszystkie składniki należy umieścić w misce (kolejność jest bez znaczenia) i zblendować, ot cała filozofia!

  1. W misce umieszczamy jaja (żółtka z białkami), ser, cukier, aromat, mąkę oraz masło. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy startą skórkę pomarańczy i całość mieszamy.
  2. Wylewamy masę serową na wcześniej upieczony spód.
  3. Sernik pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem przez 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze przez 10 minut.

Polewa

  1. W małym garnuszku roztapiamy czekoladę i olej kokosowy (można zastąpić masłem).
  2. Zdobimy ciasto po ostygnięciu.

 

Ciekawostka dietetyczna
Dlaczego użyłam cukru kokosowego?

  • ma niski indeks glikemiczny i może być stosowany przez diabetyków,
  • jest mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier,
  • znajdziemy w nim potas, cynk, żelazo i witaminę C,
  • dzięki zawartej inulinie poziom cukru we krwi po spożyciu cukru kokosowego utrzymuje się na stabilnym poziomie przez okres 2 godzin.

 

Życzę smacznego wszystkim, którzy skuszą się na ten pyszny wypiek! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *