Fasolowe brownie

fasolowe brownie

Hej, hej! 🙂

Wreszcie udało mi się stworzyć brownie, które spełni oczekiwania chyba nawet najbardziej wymagających smakoszy 😉

Troszkę nietypowe, bo jego głównym składnikiem jest fasola! Ale dzięki temu jest o wiele zdrowsze niż jego klasyczny odpowiednik, a także zawiera sporo białka, co może spodobać się osobom czynnie uprawiającym sport. Dodatkowo, nie zawiera żadnej mąki, rafinowanego cukru ani mleka 😉 Przed Wami pyszne fasolowe brownie 🙂

No dobrze, czas najwyższy podać listę magicznych składników potrzebnych do wykonania tego wspaniałego ciasta:

  • około 500g fasoli z puszki (chodzi o masę po odsączeniu z wody, ja użyłam dwie puszki czerwonej fasoli),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 7 łyżek syropu daktylowego (można zastąpić 10 suszonymi daktylami wcześniej moczonymi przez około 10 min we wrzątku),
  • 4 czubate łyżki prawdziwego kakao, nie żadnego Nesquika ;),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Jak przygotować ciasto?

Przygotowanie ciasta jest naprawdę banalne, w zasadzie potrzebujemy tylko jedną miskę, blender i foremkę do pieczenia 😉

  1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół.
  2. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki: dokładnie przepłukaną i odsączoną fasolę, banany, jajka, syrop daktylowy lub namoczone wcześniej daktyle, kakao, olej i proszek do pieczenia.
  3. Dokładnie wszystko blendujemy na gładką masę. UWAGA! W tym momencie możesz spróbować masę, czy odpowiada Ci jej słodycz. Jeśli wolisz coś jeszcze bardziej słodkiego, to po prostu dodaj więcej syropu lub daktyli 😉 Jeśli wolisz coś bardziej czekoladowego, to dodaj jeszcze odrobinę kakao.
  4. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym. Ja użyłam tortownicę o średnicy 20cm.
  5. Ciasto pieczemy przez około 40-45 min, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy po upływie 40 min jest już gotowe 😉 UWAGA! Ciasto po upieczeniu będzie miało nieco popękany wierzch ale jest to zupełnie normalne i nie ma wpływu na smak brownie 😉

Dla porównania, chcę Wam także pokazać, dlaczego akurat warto wybrać właśnie fasolowe brownie zamiast tego klasycznego.

Brownie klasyczne, to:
412 kcal,
B: 6,7g,
T: 27,8g
W: 35,9g

Brownie fasolowe, to:
120,6 kcal,
B: 8,9g,
T: 2,9g,
W: 14,6g

Podane wartości dotyczą 100g porcji ciasta.

Wybór pozostawiam Wam 😉 Oczywiście najpierw upieczcie ciasto, spróbujcie i sami oceńcie, czy warto 😉

Buziaki!

Mam dla Ciebie także inne fit ciacha:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *