Fasolowe brownie


Hej, hej! 馃檪

Wreszcie uda艂o mi si臋 stworzy膰 brownie, kt贸re spe艂ni oczekiwania chyba nawet najbardziej wymagaj膮cych smakoszy 馃槈

Troszk臋 nietypowe, bo jego g艂贸wnym sk艂adnikiem jest fasola! Ale dzi臋ki temu jest o wiele zdrowsze ni偶 jego klasyczny odpowiednik, a tak偶e zawiera sporo bia艂ka, co mo偶e spodoba膰 si臋 osobom czynnie uprawiaj膮cym sport. Dodatkowo, nie zawiera 偶adnej m膮ki, rafinowanego cukru ani mleka 馃槈

No dobrze, czas najwy偶szy poda膰 list臋 magicznych sk艂adnik贸w potrzebnych do wykonania tego wspania艂ego ciasta:

  • oko艂o 500g fasoli z puszki (chodzi o mas臋 po ods膮czeniu z wody, ja u偶y艂am dwie puszki czerwonej fasoli),
  • 2 dojrza艂e banany,
  • 4 jajka od szcz臋艣liwej kurki,
  • 7 艂y偶ek syropu daktylowego (mo偶na zast膮pi膰 10 suszonymi daktylami wcze艣niej moczonymi przez oko艂o 10 min we wrz膮tku),
  • 4 czubate 艂y偶ki prawdziwego kakao, nie 偶adnego Nesquika ;),
  • 3 艂y偶ki oleju rzepakowego lub oleju kokosowego,
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Jak przygotowa膰 ciasto?

Przygotowanie ciasta jest naprawd臋 banalne, w zasadzie potrzebujemy tylko jedn膮 misk臋, blender i foremk臋 do pieczenia 馃槈

  1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, grzanie g贸ra i d贸艂.
  2. W du偶ej misce umieszczamy wszystkie sk艂adniki: dok艂adnie przep艂ukan膮 i ods膮czon膮 fasol臋, banany, jajka, syrop daktylowy lub namoczone wcze艣niej daktyle, kakao, olej i proszek do pieczenia.
  3. Dok艂adnie wszystko blendujemy na g艂adk膮 mas臋. UWAGA! W tym momencie mo偶esz spr贸bowa膰 mas臋, czy odpowiada Ci jej s艂odycz. Je艣li wolisz co艣 jeszcze bardziej s艂odkiego, to po prostu dodaj wi臋cej syropu lub daktyli 馃槈 Je艣li wolisz co艣 bardziej czekoladowego, to dodaj jeszcze odrobin臋 kakao.
  4. Gotow膮 mas臋 przelewamy do foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym. Ja u偶y艂am tortownic臋 o 艣rednicy 20cm.
  5. Ciasto pieczemy przez oko艂o 40-45 min, najlepiej sprawdzi膰 drewnianym patyczkiem, czy po up艂ywie 40 min jest ju偶 gotowe 馃槈 UWAGA! Ciasto po upieczeniu b臋dzie mia艂o nieco pop臋kany wierzch ale jest to zupe艂nie normalne i nie ma wp艂ywu na smak brownie 馃槈

Dla por贸wnania, chc臋 Wam tak偶e pokaza膰, dlaczego akurat warto wybra膰 w艂a艣nie fasolowe brownie zamiast tego klasycznego.

Brownie klasyczne, to:
412 kcal,
B: 6,7g,
T: 27,8g
W: 35,9g

Brownie fasolowe, to:
120,6 kcal,
B: 8,9g,
T: 2,9g,
W: 14,6g

Podane warto艣ci dotycz膮 100g porcji ciasta.

Wyb贸r pozostawiam Wam 馃槈 Oczywi艣cie najpierw upieczcie ciasto, spr贸bujcie i sami oce艅cie, czy warto 馃槈

Buziaki!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *