Krem z pieczonej papryki i bakłażana 1


Jakiś czas temu gotowałam pyszną zupę krem z pieczonej papryki, a tym razem postanowiłam zmienić nieco jej smak dodając bakłażana! Jest to super rozgrzewająca propozycja dla wszystkich zwolenników warzyw 🙂 Przygotowanie takiej zupy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych ani nakładów czasowych 😉

 

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 1/2 cebuli,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
  2. Bakłażana myjemy i przekrawamy na połowę. Papryki myjemy i kroimy w ćwiartki. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy cebulę oraz czosnek w łupinie.
  3. Warzywa smarujemy oliwą z oliwek i doprawiamy.
  4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50min i w tym czasie zajmujemy się czymkolwiek 😉 Wszystko samo się robi w piekarniku 😉
  5. Po upływie około godziny, wyciągamy warzywa i przekładamy je do garnka. Oczywiście ząbki czosnku wyciągamy z łupiny, a z bakłażana wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki. Dodajemy pomidora. Zalewamy warzywa wrzątkiem do momentu przykrycia ich przez wodę. Wszystko blendujemy na gładki krem i wedle uznania możemy jeszcze doprawić.
  6. Zupę serwujemy np. z pestkami dyni, słonecznika lub plastrem mozzarelli.

SMACZNEGO! 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Krem z pieczonej papryki i bakłażana