Pieczone ziemniaczki


Wiele osób rezygnuje z jedzenia ziemniaków bo obawiają się dodatkowych kilogramów. Niestety wciąż panuje błędne przekonanie, że od ziemniaków się tyje! Tyje się… tak jak od wszystkiego 😉 Pamiętajmy, że zdrowe podejście do żywienia polega na odpowiednim komponowaniu posiłków, a nie bazowaniu na wybiórczych produktach. Ja nie wyobrażam sobie rezygnacji z ziemniaczków, bo je po prostu uwielbiam! 🙂 Zresztą, czy warto rezygnować z czegoś, co jest naszym rodzimym warzywem, bardzo łatwo dostępnym, tanim i smacznym? Nie sądzę! 🙂

Nie przekonałam? No to sprawdźmy, co jeszcze pożytecznego kryje się w niepozornym ziemniaku 🙂

  • Wbrew pozorom ziemniaki są niskokaloryczne! Problem pojawia się wtedy, gdy zostaną nieodpowiednio przyrządzone, np. smażone, czy podane z zawiesistym sosem,
  • są bogatym źródłem witaminy C,
  • znajdziemy w nich także potas, magnez i fosfor,
  • są lekkostrawne,
  • mają właściwości zasadotwórcze.

 

A teraz z wielką przyjemnością zapraszam wszystkich do przepisu na pyszne pieczone ziemniaczki 🙂

 

Składniki:

  • ziemniaki (ile chcecie), u mnie 8 sztuk,
  • olej rzepakowy, około 1 łyżka,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaczki dokładnie myjemy i osuszamy. Głęboko nacinamy ziemniaki ostrym nożem, uważamy, aby ich nie przeciąć 🙂 Smarujemy ziemniaczki olejem (ja użyłam do tego specjalnego pędzelka). Doprawiamy! Wkładamy ziemniaczki do nagrzanego piekarnika.Po upływie około 30min ponownie smarujemy ziemniaczki olejem i wkładamy do piekarnika na kolejne 30min. Całkowity czas pieczenia ziemniaczków to około 1h. Mimo wszystko, warto czekać! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *