Gofry owsiane 1


Gofry owsiane to idealna propozycja na pyszne, leniwe 艣niadanie! 馃檪 Ich zalet膮 jest to, 偶e w zale偶no艣ci od dodatk贸w, mo偶emy je zje艣膰 zar贸wno na s艂odko, jak i na s艂ono. Ja dzi艣 wybra艂am opcj臋 na s艂odko z du偶膮 ilo艣ci膮 owoc贸w 馃檪 Przepis na ciasto jest naprawd臋 prosty, zach臋cam do wypr贸bowania.

 

Sk艂adniki na ciasto (8 sztuk):

  • 2 szklanki p艂atk贸w owsianych,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka 1,5% (mo偶e by膰 tak偶e mleko ro艣linne, np. kokosowe),
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • 1 艂y偶ka miodu,
  • 1 艂y偶ka oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • 1 艂y偶eczka cynamonu.

P艂atki owsiane dok艂adnie blendujemy aby powsta艂a m膮ka. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i jeszcze raz wszystko blendujemy. Ciasto powinno mie膰 konsystencj臋 g臋stej 艣mietany, je艣li jest zbyt „zbite” mo偶na doda膰 odrobin臋 wody, a je艣li zbyt „wodniste” nale偶y doda膰 nieco wi臋cej m膮ki owsianej.

Rozgrzan膮 gofrownic臋 smarujemy delikatnie olejem i wylewamy ciasto. Po kilku minutach nasze gofry b臋d膮 gotowe! 馃檪

 


Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Komentarz do “Gofry owsiane