Rozgrzewający krem dyniowo – paprykowy 1


Jesień za oknem, sezonowe dobrocie na straganach, czas to wykorzystać! 🙂

Dziś przygotowałam przepyszną, rozgrzewającą zupę krem z pieczonej dyni i papryki, jest naprawdę rewelacyjna! Spróbujcie, jestem pewna, że zadowoli także Wasze kubki smakowe 🙂

 

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 500ml bulionu,
  • 2 listki laurowe,
  • pestki dyni do ozdoby,
  • sól, pieprz (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroję na ćwiartki i pozbywam się pestek.
  2. Papryki kroję na ćwiartki i pozbywam się gniazda nasiennego.
  3. Papryczkę chili kroję na połowę i usuwam pestki. (dlaczego warto ją jeść, przeczytasz tutaj)
  4. Przygotowane warzywa wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 45-50 min.
  5. W międzyczasie przygotowuję bulion warzywny (ja użyłam kostki drobiowej bez konserwantów i rozpuściłam ją we wrzątku, całość gotowałam z listkami laurowymi).
  6. Na oliwie z oliwek podsmażam pokrojoną cebulkę.
  7. Po upływie około godziny, wyłączam piekarnik i czekam około 10 min aż warzywa nieco przestygną. Po tym czasie obieram papryki ze skórki, a z dyni wydrążam miąższ. Wszystko wrzucam do garnka z bulionem (wcześniej wyciągam z niego listki laurowe). Dodaję także podsmażoną cebulkę. Całość blenduję na gładki krem.
  8. To wszystko! Moim zdaniem zupa nie wymaga żadnych przypraw, smak jest rewelacyjny! Jeśli jednak chcecie, możecie podkreślić smak świeżo zmielonym pieprzem, czy solą. Gotowy krem przelewam do miseczki i dekoruję uprażonymi pestkami dyni. Pychotka! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Rozgrzewający krem dyniowo – paprykowy