Mini serniczki z awokado


Zdrowe słodkości – to chyba jedno z lepszych połączeń, jakie można usłyszeć 😉 Zdecydowana większość z nas uwielbia słodycze, a fakt, że istnieją takie, którymi możemy niemalże bezkarnie się zajadać jeszcze bardziej potęguje naszą ochotę na małe co nieco 😉

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mini serniczki, zrobione z wykorzystaniem awokado i banana. Dlaczego warto włączyć awokado do naszej diety pisałam tutaj. Tych, którzy nadal nie są przekonani do jego smaku pewnie ucieszy fakt, że w tych serniczkach jest on absolutnie niewyczuwalny.

Ok, dość już tego przedłużania, łapcie przepis na te zdrowe słodkości, sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy 😉

 

Składniki (na 4 mini serniczki):

  • 1 dojrzały banan,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 125g chudego twarogu,
  • 1 jajo od szczęśliwej kurki,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina masła (do wysmarowania foremek),
  • owoce – do ozdoby (u mnie jagody).

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
  2. Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy białko.
  3. W miseczce blendujemy ze sobą pozostałe składniki na gładką masę: banana, awokado, twaróg, żółtko jaja, sok z pomarańczy, proszek do pieczenia.
  4. Do masy dodajemy ubite białko jaja i całość mieszamy.
  5. Gotową masę sernikową wykładamy do wysmarowanych masłem foremek.
  6. Serniczki pieczemy około 30 min, a po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w nim jeszcze przez około 10 min.
  7. Gotowe serniczki zdobimy według uznania. Ja dodałam jagody (mrożone, podgrzane w garnuszku).

SMACZNEGO! 🙂

 

Wartości odżywcze jednego mini serniczka (bez uwzględnienia dodatków):

wartość energetyczna: 110 kcal
B: 8,8g
T: 4,6g
W: 8,5g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *