Domowe sezamki


Sezamki sklepowe mają niestety to do siebie, że często w ich składzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, który jak wiadomo zdrowy nie jest! Na szczęście, sklepowe słodkości można ominąć szerokim łukiem i przygotować takie pyszne sezamki samemu w domu. Potrzebujemy tylko dwa składniki: nasiona sezamu oraz miód 🙂

 

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu,
  • około 5 łyżek płynnego prawdziwego miodu

Sposób przygotowania:

Sezam wsypujemy do miseczki, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie wykładamy blaszkę do pieczenia papierem i nakładamy na nią sezamową masę. Równomiernie rozsmarowujemy masę (polecam użyć namoczoną łyżkę/nóż/wałek), grubość masy jest uzależniona od naszych preferencji 😉 Następnie przykrywamy masę papierem do pieczenie i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 min. Po upływie tego czasu, czekamy, aż masa lekko ostygnie i później możemy nożem (lub nożem do pizzy) nadać kształt gotowym sezamkom. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *