Koktajl z imbirem


Koktajl z imbiremjak go przygotowa膰? Oczywi艣cie bardzo prosto 馃槈 Potrzebujemy 1 marchewk臋, 1 ma艂e jab艂ko i 2 cm korze艅 imbiru.
Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawa艂ki, a jab艂ko wrzucamy do blendera razem ze sk贸rk膮 (pozbywamy si臋 gniazda nasiennego). Wszystko zalewamy niepe艂n膮 szklank膮 wody mineralnej i blendujemy na g艂adki koktajl.

 

Kilka s艂贸w o imbirze i jego wspania艂ych w艂a艣ciwo艣ciach:

  • ma dzia艂anie rozgrzewaj膮ce i przeciwzapalne wi臋c doskonale sprawdzi si臋 przy przezi臋bieniu, dlatego w艂a艣nie w okresie jesienno-zimowym zaleca si臋 picie herbaty z imbirem,
  • u kobiet w ci膮偶y skutecznie zapobiega md艂o艣ciom, jednak trzeba go stosowa膰 z umiarem,
  • wspomaga proces odchudzania; jedno z bada艅 wykaza艂o, 偶e聽osoby pij膮ce nap贸j z imbirem by艂y po 3 godzinach mniej g艂odne ni偶 osoby, kt贸re nie pi艂y imbirowej wody,
  • zmniejsza cz臋sto艣膰 i ilo艣膰 atak贸w migrenowych,
  • ze wzgl臋du na zawarto艣膰 olejku eterycznego, dzia艂a przeciwobrz臋kowo i moczop臋dnie,
  • 艂agodzi b贸le miesi膮czkowe,
  • mo偶e znacznie obni偶y膰 poziom cukru we krwi; jak dowodzi badanie z 2015 roku przeprowadzone na 41 osobach z cukrzyc膮 typu 2, spo偶ywanie 2 gram贸w sproszkowanego imbiru dziennie obni偶y艂o poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacz膮co, bo a偶 o 10% obni偶y艂 si臋 r贸wnie偶 wska藕nik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli d艂ugoterminowy wska藕nik st臋偶enia glukozy we krwi),
  • polepsza kr膮偶enie krwi i wspaniale rozgrzewa ca艂y organizm. W medycynie chi艅skiej uchodzi za 鈥済or膮cy”, powoduj膮cy ogie艅 w ciele.

W sklepach dost臋pny jest korze艅 imbiru oraz imbir w proszku. Pami臋tajmy jednak, 偶e korze艅 jest znacznie bardziej aromatyczne ze wzgl臋du na zawarto艣膰 olejk贸w eterycznych oraz ma wi臋ksze st臋偶enie sk艂adnik贸w od偶ywczych.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *