Chrupiący kalafior na ostro


Nie wszyscy przepadają za kalafiorem ze względu na jego mało wyraźny smak. A przecież wystarczy nieco poeksperymentować w kuchni i wyczarować coś więcej, niż tylko kalafiora z bułką tartą. Tym razem podkręciłam smak tego warzywa ostrą papryką i wyszło naprawdę super smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako chrupiąca przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Zapraszam do przepisu, przed Wami CHRUPIĄCY KALAFIOR NA OSTRO!

 

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 3/4 łyżki ostrej papryki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i obierz kalafiora z zielonych liści i podziel na małe różyczki. 
  2. Nastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  3. Różyczki kalafiora wrzuć do miseczki, dodaj olej, sól
    i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby różyczki były pokryte równomiernie przyprawami
    i olejem.
  4. Gotowe różyczki przełóż na blachę i włoż do rozgrzanego piekarnika na 40 min. (po upływie 20 min zamieszaj warzywo aby rumieniło się także z drugiej strony).
  5. W międzyczasie posiekaj czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki.
  6. Po upływie 40 min wyciągnij różyczki z piekarnika i wymieszaj je w miseczce z posiekaną cebulką
    i natką pietruszki. Życzę smacznego! 🙂

Wartości odżywcze całego dania:
278,7 kcal
B: 14,3g
T: 16,9g
W: 17,3g
F: 15,3g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *