Kakaowe ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane mają to do siebie, że można je wykonać w naprawdę krótkim czasie, a mimo to zawsze obronią się swoją prostotą i walorami zdrowotnymi, w postaci dużej zawartości błonnika usprawniającego pracę jelit. Są świetną alternatywą dla łasuchów i idealnie smakują w towarzystwie herbaty czy też kawy. Tym razem dodałam do ciasteczek także kakao, dzięki czemu pewnie powiększy się grono ich fanów 😉

 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bardzo dojrzały banan,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie dla tych, którzy preferują jeszcze słodszy smak),
  • garść borówek lub innych owoców (również opcjonalnie, kwestia ozdoby).

Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem lub blendujemy.

Dodajemy płatki owsiane oraz kakao, opcjonalnie także miód.

Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Jeśli Wasza masa będzie zbyt leista, dodajcie nieco więcej płatków owsianych (wszystko zależy od wielkości użytego banana).

Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.

Z gotowej masy formujemy rękoma ciasteczka, kształtem mają przypominać spłaszczoną kulkę 🙂

Ciasteczka możemy ozdobić owocami, ja wykorzystałam borówki.

Pozostaje już tylko wyłożyć ciasteczka na blaszkę, umieścić je w piekarniku i odczekać około 10-12 minut, aż będą gotowe! 🙂

Takie ciasteczka sprawdzą się, gdy nagle odwiedzą nas nieoczekiwani goście, bo wystarczy zaledwie 15 minut, aby je wykonać! 🙂

 

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *