Kruche ciasteczka z pastą tahini


Czy wszyscy wiedzą, co to jest pasta tahini? Dla przypomnienia krótkie wyjaśnienie 🙂

Pasta tahini, to po prostu pasta z sezamu. Jest bogatoenergetyczna, stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Olej sezamowy, będący jej składnikiem, zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te składniki pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu. Pasta tahini jest polecanym produktem szczególnie dla wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka.

Dziś mój pierwszy przepis z wykorzystaniem tej pasty w słodkiej wersji – kruche ciasteczka z pastą tahini i nadzieniem bananowym. Zniknęły w mgnieniu oka, a to chyba najlepsza reklama ich smaku 🙂

Składniki:
(porcja około 15 ciasteczek)

  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki pasty tahini (dokładnie wymieszanej),
  • 1 mała puszka (165 ml) tłustego mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • 1 dojrzały banan

Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę i sodę. W drugiej mokre: pastę tahini, miód, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy i rozgniecionego banana. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i łączymy całość. Z ciasta formujemy kuleczki, lekko je spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy ciasteczka posypać cynamonem. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.


Ciasteczka są naprawdę pyszne, kruche na zewnątrz, a w środku słodkie nadzienie bananowe. Polecam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *