Pestki, ziarna i nasiona – dlaczego warto je jeść?


Pestki, ziarna i nasiona to maleńkie produkty żywnościowe, ale o bardzo dużej zawartości witamin i składników mineralnych. Chcąc prowadzić zdrowy styl życia, warto jest urozmaicić nimi naszą dietę. Nie jest to trudne, ponieważ można je wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw: sałatek, koktajli, domowych wypieków, ciasteczek… Możliwości jest wiele, wystarczy odrobina chęci 🙂

Co oferuje nam rynek spożywczy?

Pestki dyni – pamiętaj, aby wybierać ciemne pestki, bo w nich jest więcej witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim cynku. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy oraz cenne fitosterole. Poprawiają wygląd włosów i paznokci. Pobudzają przemianę materii, a dzięki fitosterolom obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed prostatą. Można je spożywać zarówno surowe, jak i prażone. Warto jednak pamiętać o tym, że pestki dyni są dość kaloryczne (556 kcal w 100 g).

 

Słonecznik – jest w nim dużo kwasu linolowego, jednego z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje, a nie potrafi sam wytwarzać. Spożywanie pestek słonecznika zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy i miażdżycy. Mają około 561 kcal w 100 g.

Sezam – bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyny, protein, witaminy A, E, z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Zawiera także tłuszcze omega-3 i unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia. Zawiera około 578 kcal w 100 g.

 

Siemię lniane – malutkie nasiona lnu, to moim zdaniem królowie spośród wszystkich nasion. Spożycie jednej łyżki dziennie tych nasion, pokrywa zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ponadto, znajdziemy w nich witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Wywar z siemienia lnianego łagodzi dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami. Szczególnie polecany jest kobietom w okresie menopauzalnym, ze względu na właściwości regulujące poziom estrogenów w organizmie. Ciekawostką jest, że siemię lniane mielone świetnie sprawdza się jako produkt zastępujący jajka w ciastach (ma działanie wiążące). Można dodać trochę siemienia lnianego do muffinów, ciasta czy chleba i dzięki temu jednocześnie wzbogacić wartość odżywczą wypieku.
Uwaga! Pamiętaj, aby kupić niezmielone siemię lniane, i zmielić dopiero przed spożyciem w młynku do kawy. Dzięki temu, zachowa ono największą ilość cennych wartości odżywczych. Możesz także ziarenka zalać wodą, poczekać, aż napęcznieją i spożyć.

Mak – stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony przez żołądek. Ten rodzaj błonnika pełni określoną funkcję w układzie pokarmowym, m.in. przyspiesza pasaż jelitowy. Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia – budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

 

Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie nasion?

Przede wszystkim na świeżość. Lepiej wybierać nasiona paczkowane, niż na wagę. Są one mniej wysuszone i bardziej smaczne. W składzie nie powinno być soli, cukru i innych dodatków. W miarę możliwości finansowych, lepiej jest zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością, wtedy bez problemu otrzymamy certyfikowaną żywność o najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *