Czekoladowe ciasto z buraka

1.3K

Tym razem przepis dla miłośników słodkości ale tych w zdrowej wersji! 🙂 Oto przepyszne czekoladowe ciasto z buraka. Do jego przygotowania użyłam mąk bezglutenowych więc nada się ono idealnie dla osób nietolerujących glutenu. Polecam także dzieciom. Zapraszam do korzystania z przepisu 🙂

czekoladowe ciasto z buraka
czekoladowe ciasto z buraka

Kilka słów na temat właściwości buraków:

  • buraki działają krwiotwórczo i zapobiegają anemii,
  • znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz żelazo i wapń,
  • są dobrym źródłem błonnika i mają niewiele kalorii – tylko 40kcal w 100g,
  • dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu skutecznie obniżają ciśnienie krwi,
  • swój intensywny kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi – betaninie i wykazują właściwości przeciwutleniające,
  • buraki przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i pomagają szybciej pozbywać się toksyn z organizmu,
  • działają zasadotwórczo, czyli neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty,
  • dzięki sporej zawartości witamin i antyoksydantów wpierają odporność.

Czekoladowe ciasto z buraka – składniki:

– 1 mały burak,
– 1/3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 60-70% kakao,
– olej kokosowy, 5 łyżek,
– suszone daktyle, 5-10 sztuk (im więcej, tym ciasto będzie słodsze),
– pół szklanki mąki jaglanej,
– pół szklanki mąki kokosowej,
– 2 jaja,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Czekoladowe ciasto z buraka – sposób przygotowania

  1. Najpierw daktyle zalać wrzątkiem i odczekać około 15 minut aż zmiękną.
  2. Następnie buraka zetrzeć na tarce, a następnie zblendować na gładkie puree.
  3. W garnuszku roztopić czekoladę z olejem kokosowym.
  4. Później do buraczanego puree dodać daktyle, roztopioną czekoladę oraz wbić jaja i wszystko razem zblendować. Powstanie czekoladowa masa.
  5. Do mokrej czekoladowej masy dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników.
  6. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
  7. Ciasto można udekorować np. malinkami i cukrem – pudrem. Bez dekoracji ciasto również spełni swoje zadanie – będzie rozpływać się w ustach! 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij