Brownie IDEALNE!


Jakie powinno być BROWNIE IDEALNE?

  • oczywiście INTENSYWNIE CZEKOLADOWE,
  • zdecydowanie MOCNO WILGOTNE,
  • rozpływające się w ustach,
  • łatwe i szybkie w przygotowaniu,
  • BEZ dodatku CUKRU,
  • BEZ GLUTENU i LAKTOZY, tak aby było alternatywą także dla alergików,
  • no i przede wszystkim takie, które „nie pójdzie w boczki” 🙂

Dokładnie takie BROWNIE przygotowałam dla Was i chętnie dzielę się przepisem:) Uwierzcie mi, NAPRAWDĘ WARTO z niego skorzystać! 🙂
brownie 2

 Składniki:
– 1 duży batat lub 2 małe (około 300g),
– 2 jaja rozmiar L,
– 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
– 1 tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości minimum 85% kakao,
– łyżka miodu,
– 3 łyżki mąki kokosowej lub innej mąki bezglutenowej, np. ryżowej,
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
– wiśnie drylowane – opcjonalnie (akurat miałam więc je wykorzystałam)

Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Bataty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie wbić do nich jaja i dodać miód. Czekoladę roztopić w małym garnuszku wraz z olejem kokosowym i dodać do startych batatów. Całość wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną i raz jeszcze wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto przelać do okrągłej formy i jeśli dysponujecie wiśniami to możecie nimi przyozdobić ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni około 25-30 minut.

 

CIASTO JEST OBŁĘDNIE PYSZNE!

brownie3

 

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowało! 🙂

Pozdrawiam,
Natalia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *