Probiotyczny koktajl jabłkowo-cynamonowy


O tym, jak ważna jest prawidłowa mikroflora naszych jelit wszyscy doskonale wiemy, albo przynajmniej wiedzieć powinniśmy 😉 Warto jest wspierać ją naturalnymi produktami każdego dnia. Dlatego właśnie idealne urozmaicenie naszej diety powinny stanowić mleczne napoje fermentowane, do których zaliczamy np. kefir, w którym znajdziemy żywe kultury bakterii mające zbawienny wpływ na naszą mikroflorę.

Korzyści płynące ze spożywania kefiru:

  • jest łatwostrawny i wspomaga oczyszczanie organizmu,
  • przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom,
  • wspomaga kolonizację przyjaznych bakterii mlekowych w jelicie, jednocześnie wypierając patogeny,
  • zawiera znikome ilości laktozy, dlatego może być spożywany przez osoby z nietolerancją cukru mlecznego,
  • wspomaga obniżanie „złego” cholesterolu LDL,
  • ułatwia trawienie i zapobiega tworzeniu gazów w jelicie,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • jest bogatym źródłem dobrze przyswajanego wapnia.

Niestety kefir nie wszystkim smakuje i z tego powodu często jest pomijany w codziennym menu. Ale uwaga! 🙂 Istnieje wiele sposobów na pyszne probiotyczne koktajle, w których jego smak jest niewyczuwalny, a korzystny wpływ bakterii probiotycznych pozostaje wciąż ten sam. Serdecznie zachęcam do wprowadzenia takich zdrowych koktajli na stałe do Waszej diety, jelita będą Wam wdzięczne! 🙂

Dziś przepis na PROBIOTYCZNY KOKTAJL JABŁKOWO-CYNAMONOWY

koktajl

Składniki (1 porcja):
– kubeczek kefiru, około 230g,
– jabłko, 1/2 sztuki,
– cynamon, 1 łyżeczka
Dzięki takiemu połączeniu mamy dodatkowe źródło błonnika – jabłko, i przyspieszamy proces detoksykacji organizmu – cynamon.

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zblendować 🙂

UWAGA!
Przy wyborze kefiru zawsze uważnie czytajcie etykiety. Dobry kefir powinien mieć w swoim składzie jedynie mleko i żywe kultury bakterii. Wszelkie pozostałe dodatki są zbędne. Dlatego bądźcie czujni, bo w sklepach dostępne są różne „cuda”. 🙂

kefir1 kefir2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam,
Natalia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *