Każdy z nas ma chwile słabości i wtedy chętnie sięga po coś słodkiego, prawda? 🙂 Ale spokojnie, zawsze można połączyć przyjemne z pożytecznym! Recepta na udany i zdrowy deser czeka na Was, zapraszam! 🙂
Tym razem przygotowałam MALINOWY DESER Z KASZY JAGLANEJ Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW 🙂
Nie zawiera ani grama cukru! Do dzieła! 🙂
Składniki (2 porcje):
- kasza jaglana, 1/2 szklanki (masa przed ugotowaniem),
- mleko roślinne (tu kokosowe), 1 szklanka,
- mrożone maliny, 1/2 szklanki,
- daktyle, 4 sztuki,
- suszona żurawina i płatki migdałów – do dekoracji
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłukać. Mleko przelać do garnuszka i gdy zacznie się gotować dodać do niego suszone daktyle oraz kaszę, całość gotować do czasu wchłonięcia mleka przez kaszę – około 10min. Pod koniec gotowania dodać mrożone maliny i całość wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na koniec całość zblendować na mus, rozłożyć do pucharków i udekorować suszoną żurawiną oraz płatkami migdałów.
Jeśli zaliczacie się do grona największych łasuchów, to spokojnie możecie dodać więcej suszonych daktyli, one nadają deserowi słodkiego smaku 🙂
Pozdrawiam,
Natalia