CIASTO MARCHEWKOWE


ciasto marchewkowe1

 

Kochani!

Jeśli nadal zastanawiacie się nad świątecznymi wypiekami, przychodzę z pomocą i polecam pyszne, zdrowe CIASTO MARCHEWKOWE z żurawiną i orzechami włoskimi! W tym roku musi ono koniecznie zagościć na Waszych stołach i zadowolić podniebienia Wasze i Waszych bliskich 🙂

Dodatkowe zalety tej fit pyszności?

– jest BEZ GLUTENU,
– jest BEZ LAKTOZY,
– jest BEZ DODATKU CUKRU,
– ODMŁADZA (tak ,tak, to dzięki zawartości beta-karotenu w marchewce)

Przekonałam? Myślę, że tak 🙂

Zatem zapraszam do przepisu 🙂

Składniki:
– 5 średnich marchewek,
– 4 jaja,
– 1,5 szklanki mąki kokosowej (lub innej bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej, kasztanowej…),
– miód, 3 łyżki,
– olej kokosowy, ¾ szklanki,
– cynamon, 1 łyżka,
– orzechy włoskie, ½ szklanki,
– suszona żurawina, ½ szklanki,
– soda oczyszczona, 1 łyżeczka,
– starta skórka pomarańczy – do dekoracji

ciasto marchewkowe 3

Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka jaj ubijamy, a żółtka mieszamy z mąką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta (co jest normalne w przypadku mąk bezglutenowych, można dolać odrobinę wody mineralnej). Do miski z żółtkami i mąką dodajemy sodę oczyszczoną, cynamon, miód oraz roztopiony olej kokosowy i całość mieszamy. Następnie do startych marchewek dodajemy ubite białka jaj, zawartość drugiej miski oraz suszoną żurawinę i rozdrobnione orzechy włoskie. Całość mieszamy i przelewamy ciasto do keksówki lub tortownicy. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podajemy ze startą skórką pomarańczy.

ciasto marchewkowe 2

Życzę smacznego,

Natalia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *