Jabłkowe racuszki z mąki ryżowej


racuszki2

Czasami i ja mam chwile słabości… ostatnio na przykład chodziły za mną pyszne, puszyste racuchy! No i co tu zrobić? Oczywiście wymyśliłam ich LEPSZĄ pod każdym względem wersję 🙂 Zapraszam do przepisu!

Składniki (na około 12 sztuk):
– mąka ryżowa, 3 szklanki
– mleko kokosowe, 2 szklanki
– jaja, 2 sztuki
– 2 średniej wielkości starte jabłka (mogą być pokrojone w małe kawałki)
– miód, 2 łyżki
– cynamon, 1 łyżeczka
– proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
– olej kokosowy, około 2 łyżki (do smażenia)

Sposób przygotowania
Jajka ubijam z mlekiem i miodem. Następnie dodaję mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i ponownie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie ma- można dodać więcej mąki. Na koniec dodaję starte jabłka i całość mieszam. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę racuchy, około 1,5 minuty na każdej stronie. Racuszki można udekorować cukrem pudrem lub domową konfiturą ale nie trzeba – bez dodatków i tak smakują PRZEPYSZNIE! 🙂

Pssss! Dlaczego wybrałam MĄKĘ RYŻOWĄ?
– jest ona świetnym zamiennikiem mąki pszennej i idealnie nadaje się do wypieków,
– nie powoduje uczuleń i alergii,
– mogą ją stosować osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu.

 

Buziaki,
Natalia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *