Zupa krem paprykowo-dyniowa


Kochani! Mam dla Was absolutny hit na jesienny obiad! Zupa krem z pieczonej papryki i dyni! Niebo w gębie! Nie żartuję! 🙂

Składniki: (na 4 porcje)

  • około 1/3 dyni (250g)
  • 3 papryki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • tymianek, oregano, pestki dyni, ser feta (składniki opcjonalne)

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynię i papryki kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się jednocześnie pestek. (nie musicie obierać dyni ze skóry – nie jest to łatwa praca, a po upieczeniu z łatwością wyskrobiemy z niej miąższ :)) Układamy warzywa na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce masła. Upieczone warzywa obieramy ze skórki i przekładamy do garnka. Dodajemy do nich podsmażoną cebulkę z czosnkiem i 2 łyżki oliwy. Całość powoli blendujemy, stopniowo dolewając bulion. Przyprawiamy wedle uznania. Osobiście polecam świeży tymianek i szczyptę oregano! 🙂 Podajemy z serem feta i pestkami dyni! Pychoooooota! 🙂

 

Buziaki,
Natalia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *