Domowe masło orzechowe


maslo

Masło orzechowe ma z pewnością wielu swoich miłośników 🙂 Bezkarnie przyznaję, że należę do grona tych osób 😉 Niestety, skład masła orzechowego zakupionego w sklepie pozostawia wiele do życzenia. Na liście składników znajdziemy utwardzony tłuszcz palmowy, cukier, sól… ale spokojnie! Wcale nie musimy rezygnować z tego przysmaku! Wystarczy zaopatrzyć się w dobry blender i samemu stworzyć masło orzechowe, bez zbędnych dodatków 🙂

Czego potrzebujemy?
Wystarczy wybrać odpowiedni rodzaj orzechów, w zależności od tego, na jakie masło mamy akurat ochotę 😉 Chcesz tradycyjne – wybierz orzeszki ziemne. Wolisz masło migdałowe – wybierz migdały 😉 A może masz ochotę na masło pistacjowe? Zatem sięgnij po pistacje 😉

Orzeszki wystarczy zblendować na gładką masę i cieszyć się domowym masłem orzechowym! 🙂 (Uwaga! Blendowanie będzie łatwiejsze po uprzednim moczeniu orzechów. Pozwoli to nam także pozbyć się kwasu fitynowego, który blokuje wchłanianie witamin i składników mineralnych.)

Gotowe masło można wykorzystać na różne sposoby. Jako dodatek do kanapek, farsz do naleśników, składnik koktajlu potreningowego… opcji jest naprawdę mnóstwo! 🙂

 

Polecam i zachęcam do eksperymentowania w kuchni!

Buziaki,
Natalia 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *